Ιστορία του σχολείου


Η Ιστορία του 2ου Δημοτικού Σχολείου Ακράτας

Το σχολείο μας είναι ένα πανέμορφο σχολικό συγκρότημα που βρίσκεται στην παραλία Ακράτας και συγκεκριμένα στο δημοτικό διαμέρισμα «Κράθιο» επί της Λεωφόρου Αιγαίου κοντά στην πλατεία Γ. Γκούμα. Ολόκληρο το οικοδομικό τετράγωνο που στεγάζεται το 3ο Δημ. Σχ. και το 2ο Νηπιαγωγείο Ακράτας βρίσκεται δίπλα στη θάλασσα.
Πρωτολειτούργησε στο Κράθιο από το 1927 ως Δημοτικό Σχολείο Παραλίας Ακράτας και αρχικά στεγάστηκε στο ισόγειο της οικίας Χαρώνη επί της παραλιακής οδού, λίγα μέτρα πιο δυτικά από τη σημερινή του θέση. Το 1937 χτίζεται αίθουσα και γραφείο και λειτουργεί από τότε στο χώρο που είναι σήμερα.
Το 1970 στο Δημοτικό Σχολείο Παραλίας Ακράτας εντάσσεται το 1/θέσιο Δημοτικό Σχολείο Ποροβίτσας και αναβαθμίζεται, ονομαζόμενο 2/θέσιο Δημοτικό Σχολείο Κραθίου. Το 1971 χτίζεται η δεύτερη αίθουσα του κτιρίου συνέχεια της πρώτης. Το 1989 με τη συνένωση των Κοινοτήτων της περιοχής Ακράτας σε Δήμο ονομάζεται 3ο Δημοτικό Σχολείο Ακράτας, ονομασία που φέρει ακόμα και σήμερα.  Το 1991 χτίζεται η τρίτη αίθουσα του κτιρίου. Το 1997 εντάσσεται σε αυτό το 1/θέσιο Δημοτικό Σχολείο Αμπέλου. Το 2000 το σχολείο αναβαθμίζεται σε 4/ θέσιο και λειτουργεί ως 5/θέσιο.
Το 2001 τοποθετείται στο προαύλιο αίθουσα προκάτ για να εξυπηρετήσει τις ολοένα αυξανόμενες ανάγκες μαθητών και δασκάλων. Από τη χρονιά εκείνη λειτουργεί ως 6/θέσιο. Το σχολικό έτος 2001-2002 ενσωματώνεται το 1/θέσιο Δημοτικό Σχολείο Παραλίας Πλατάνου.
Σήμερα λειτουργεί ως 6/θέσιο και ο αριθμός των μαθητών είναι 91. Στο μαθητικό πληθυσμό συμπεριλαμβάνονται και μαθητές προερχόμενοι από την Αλβανία, οι οποίοι έχουν διαλέξει με την οικογένειά τους ως μόνιμη κατοικία την Ακράτα. 
Το 2001 αγοράσθηκε από τη Νομαρχία Αχαΐας παρακείμενο οικόπεδο και το 2003 άρχισε να χτίζεται νέο τριώροφο κτίριο. Ύστερα από πολλές καθυστερήσεις, το σχολικό συγκρότημα τελειοποιήθηκε το καλοκαίρι του 2007. Η νέα σχολική χρονιά 2007-2008, βρήκε μαθητές, δασκάλους και νηπιαγωγούς στεγασμένους στις αίθουσες και τους χώρους του νέου κτιρίου. Το κτίριο διαθέτει 6 αίθουσες, αίθουσα υπολογιστών, αίθουσα προβολών, βιβλιοθήκη, γραφείο δασκάλων, ισόγειο για γυμναστική και αίθριους χώρους για συγκεντρώσεις και εκδηλώσεις.
Σήμερα το σχολείο εξυπηρετεί τις ανάγκες των οικισμών όλης της παραλιακής ζώνης του Δήμου Ακράτας‚ήτοι των οικισμών Κραθίου, Παραλίας Συλίβαινας, Αμπέλου, Παραλίας Ποροβίτσας, Παραλίας Πλατάνου, Άνω Πλατάνου με συνεχώς αυξανόμενο τον αριθμό των μαθητών που έρχονται από τις γύρω περιοχές αλλά και από τη συνεχόμενη αύξηση του πληθυσμού της Ακράτας που αριθμεί τους 7.500 κατοίκους.